fbpx

Teambuilding als kers op de taart van opleidingstraject

Opleidingsbad coachen en leidinggeven

“We hadden het niet zelf  kunnen bedenken, maar we hebben er een teambuilding activiteit bovenop gekregen” vertelde ze.

Ik zat in het kantoor van de HR Director van een vooraanstaand Westvlaams bedrijf. Ze zijn al jaren klant voor diverse trainingstrajecten. Alle leidinggevenden over de verschillende afdelingen heen, gaan door een opleidingbad over coachen en leidinggeven. Twee keer per jaar stelt de HR afdeling een groep samen van leidinggevenden, die professioneel gezien weinig met mekaar te maken hebben. De deelnemers kennen mekaar nauwelijks, laat staan dat ze enige vorm van affiniteit met mekaar hebben.

Veilige omgeving zet aan tot samen leren

En dan zitten ze plots samen in een trainingsprogramma, waarbij ze verspreid over enkele maanden, 8 volle dagen met mekaar doorbrengen. 8 dagen, waarbij ze onder begeleiding van een trainer, stilstaan en reflecteren over leiderschap en over zichzelf in hun rol als leidinggevende. In een veilige omgeving delen ze ervaringen, sparren ze over hun problemen en komen ze tot nieuwe inzichten. Ze krijgen tools om mekaar feedback te geven en bij te sturen, en geleidelijkaan durven ze zich kwetsbaar op te stellen. “De trainer speelt hierin een cruciale rol”, voegde de HR Director toe, “niet enkel omwille van zijn expertise, maar ook omwille van zijn vaardigheid om elke deelnemer een plaats te geven en te waarderen voor wie hij is en wat hij inbrengt”.

In verbinding blijven na de opleiding

Na het opleidingstraject gaven de deelnemers aan dat ze zelf een platform hadden gecreëerd om ervaringen te delen, vragen te stellen,  van mekaar te leren, kortom om met mekaar in verbinding te blijven na de opleiding. “We hadden een groep van leidinggevenden bij aanvang van de opleiding, we kregen een hecht team van vaardige leidinggevenden na afloop van de opleiding. Plots zag ik dat medewerkers met elkaar in gesprek gingen en elkaars sparringspartner werden, terwijl ik zelf niet wist dat ze mekaar kenden” besloot de HR Director.

Deelnemers die samen een opleidingstraject doorlopen, en in een veilig kader mogen leren en reflecteren, komen in een proces terecht waarbij verbinding ontstaat.  In die zin wordt het trainingstraject ook een teambuilding gebeuren,  een nevenverschijnsel dat erg in de smaak valt.

Interesse in een opleidingstraject, teambuildingactiviteit of de combinatie van beide? Neem contact op met kathleen.cools@thehouseofchange.be

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden.