In onze blogreeks ‘Schakelen in tijden van thuiswerk’ gaat The house of change op zoek naar de reactie van mensen op de uitdagingen die de COVID-19-crisis ons voorschotelt. Vandaag is het Nicky Van Belle, organizational growth facilitator bij The house of change, die zijn persoonlijke en professionele WHY in vraag stelt.

 

Vertrouw je why.

Start with Why, Ikigai’; de Commencement Speech van Steve Jobs tijdens de afstudeerceremonie op Stanford in 2005;Er werd de afgelopen jaren over weinig thema’s zo vaak geschreven, geblogd en gesproken als over het zoeken naar en het vervullen van onze ware drijfveren, onze missie en purpose – de reden waarom we ’s ochtends uit bed komen. Zelfs aan vermaarde business schools start de cursus bedrijfsstrategie tegenwoordig – en volkomen terecht trouwens – met een persoonlijke zoektocht naar onze raison d’être. De waarom-vraag… Professionele zingeving, waar een enorme kracht en passie van uitgaan en die leidt naar geluk en een overweldigend gevoel van vervulling. Het vergt echter moed, lees je dan, om jouw purpose na te durven streven. Want, en dit is de paradox: ondanks dat het goed en juist aanvoelt er ten volle voor te gaan, is het meestal niet de gemakkelijkste weg – en dit is vaak een understatement. Het is net om die reden dat in tijden van crisis en tegenspoed, onze eens zo krachtige WHY zijn glans dreigt te verliezen… Ook ik ervaar dit zo.

Toen ik er, enkele maanden geleden, voor koos om eindelijk gehoor te geven aan de alsmaar sterkere drang om op zoek te gaan naar mijn WHY, was dit geen eenvoudige beslissing. Ik liet immers een functie en sector met financiële en werkzekerheid achter me om als zelfstandige te schrijven aan mijn eigen professioneel geluk. Geen evidente keuze als jonge vader met een groot gezin! Maar het overweldigende gevoel van opwinding, vrijheid, trots en, ja misschien zelfs geluk, was vele malen sterker dan de onzekerheid. Iets wat ongetwijfeld zeer herkenbaar is voor anderen die ook deze stap zetten. Ik voelde een kracht als nooit tevoren; bijna een ‘thuis-komen’. En toen kwam het virus…

Niet meteen de vliegende start waar ik op gehoopt had. Integendeel, veel projecten worden uitgesteld of men zoekt intern een oplossing; freelance opdrachten worden geannuleerd en vacatures ingetrokken. Kortom, serieuze impact op de business en ik weet nog niet wat de structurele gevolgen zullen zijn. “Heb ik wel de juiste keuze gemaakt? Ik was toch beter op payroll gebleven! Misschien moet ik maar teruggaan? Was het niet ongelooflijk egoïstisch van me om mijn eigen geluk na te streven ten koste van de zekerheid die ik mijn gezin kon bieden?” Al deze, en vele andere vragen razen sinds enkele weken door mijn hoofd. Die initiële kracht en energie lijken op sommige dagen plaats te hebben gemaakt voor twijfel en onzekerheid.

Ergens is dit natuurlijk volstrekt normaal. Twijfel hoort er nu eenmaal bij! Een crisis dwingt ons vaak om even stil te staan bij wat we doen. En daar gaat het nu net om: we moeten stilstaan bij WAT we doen en niet WAAROM we het doen! Het kan zelfs heel nuttig zijn om ‘wat we doen’ in vraag te stellen. Er zijn immers verschillende manieren om ons doel, onze purpose, te bereiken en we moeten hierin wendbaar zijn in functie van tegenspoed, maar ook in geval van opportuniteiten! Dit is niet meer of niet minder dan strategie – en ik zie het overal rondom mij gebeuren. Van restaurateurs die een grotere omzet draaien dan voor de crisis door nu aan huis te leveren; trainers die digitaal een groter publiek bereiken dan klassikaal; tot ondernemers die volledig het roer hebben omgegooid. Misschien is een crisis wel een goed moment om het roer om te gooien en van koers te veranderen. Zolang de bestemming maar dezelfde blijft.

Nicky Van Belle

Nicky Van Belle

Twijfel dus gerust, maar niet aan jezelf! Geloof in jezelf, waar je voor staat en vooral waarom je hiervoor wilt staan. Probeer zoveel mogelijk in contact te komen met jouw WHY. Denk aan waarom je deze dappere keuze ooit gemaakt hebt. Praat erover – Ik heb ervaren dat dit heel erg kan helpen!  En draag zorg voor jezelf. Als je je goed in je vel voelt, ben je nu eenmaal beter geconnecteerd met jouw innerlijke kracht. In mijn geval is dit vooral voldoende slaap. Dat maakt voor mij het verschil tussen een dag van twijfel en onzekerheid en één vol van kracht, energie, passie en optimisme! Maar dit is persoonlijk, ga dus vooral op zoek naar wat werkt voor jou. Zorg er bovenal voor dat het je in jouw kracht brengt. Vanuit die kracht zal je immers de antwoorden vinden op jouw twijfels en vragen.

Start with WHY – zei één van de guru’s. Trust your WHY – is vandaag de dag wellicht nog relevanter.

 

Neem zeker ook eens een kijkje naar onze vorige blog in deze reeks: Luc Gyselen – Digitaal lesgeven? Dan stop ik ermee!

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Gyselen – Digitaal lesgeven? Dan stop ik ermee! Nicky Van Belle – Twijfel gerust, maar niet aan jezelf! Vertrouw je WHY.  Griet Van Looy – Keep calm and hug the process. Johan Claus: “De wereld is niet langer een […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *