Retentie

Uit onderzoek blijkt dat elke baanwissel maar liefst 21% van een jaarsalaris kost. Reden genoeg om personeelsverloop te voorkomen en medewerkers duurzaam te binden aan je organisatie. De harde cijfers liegen er niet om. Te veel mensen vertrekken en niet alleen omdat ze elders meer kunnen verdienen. In tegenstelling tot vroeger zijn mensen op zoek naar een warme werkplek waarin ze zichzelf kunnen zijn en evenwicht vinden tussen zelfzorg en economische bijdrage. Parameters als een zorgende cultuur, intellectuele uitdaging en zinvolle invulling zijn cruciaal om duurzaam te kiezen voor een organisatie.

Personeelsverloop voorkomen in plaats van genezen

Met andere woorden, vandaag gaan medewerkers weg omdat het evenwicht zoek is tussen inzet en opbrengst. Waarbij de opbrengst veel meer dient te zijn dan enkel loon of extralegale voordelen. Willen we mensen behouden, dan moet de organisatie er voor zorgen dat ze inzetten op zaken die vandaag doorwegen in het welzijn van hun medewerkers.

Eigenlijk moeten organisaties gaan zoeken naar attractieve triggers die medewerkers duurzaam binden. Simpel toch?

Attractieve triggers om te blijven

We zien dat mensen gaan werken om volgende redenen:

Het start met why

De organisatie van morgen is er één met een ijzersterke missie en visie. Om verantwoordelijkheid te kunnen nemen in zijn rol heeft een werknemer nood aan duidelijkheid en focus. Heeft hij/zij dit niet dan stagneert zijn ondernemerschap en stijgt de kans op verloop.

Positieve bedrijfscultuur en betrokkenheid

Naast duidelijkheid wil de medewerker vooral lid zijn van de community waarin hij werkt. Hierdoor voelen medewerkers zich geliefd en gewaardeerd. Wordt aan deze voorwaarden voldaan, dan wordt de zelfzekerheid aangewakkerd en is hij/zij meer verbonden met het bedrijf en de economische doelen. De medewerker wordt op deze manier een excellente en trouwe ambassadeur voor de organisatie waarvoor hij/zij werkt. Ambassadeurs hebben (in)direct altijd een positief effect op personeelsverloop.

Zelfontwikkeling en intellectuele uitdaging

Een medewerker die regelmatig wordt uitgedaagd en actief wordt betrokken bij de werking van de organisatie voelt zich verantwoordelijk voor zijn groeiproces. Door dit verantwoordelijkheidsgevoel neemt hij zelf actief stappen in zijn zelfontwikkeling en groei.

Purpose

Mensen zullen een maximale inspanning doen voor de economische uitdagingen van hun organisatie, wanneer ze weten welke positieve bijdrage ze kunnen leveren. Het gevoel van waardering geeft energie, motivatie en een gevoel van voldoening. De organisatiedoelen worden op deze manier gemeenschappelijke doelen waarvoor de medewerker zich ten volle en op lange termijn wil inzetten.

Bestaande competenties versterken met nieuwe competenties

“Wil het behouden van je bestaande competenties zeggen dat organisaties moeten stoppen met aanwerven van nieuwe medewerkers?“

Absoluut niet! Het evolueren van organisaties betekent dat er ook nieuwe, externe competenties moeten aangetrokken worden. Het aanwerven van nieuw talent zorgt niet alleen dat nieuwe technische competenties de organisatie komen versterken. Maar ook voor een positieve impact op de uitstroom van duurzame werkkrachten. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer mensen binnen de organisatie de kans krijgen hun kennis te delen, dit resulteert in een lager personeelsverloop. Deze kennisoverdracht kan uiteraard op diverse manieren gebeuren, denk maar aan bv. peterschap, interne stages, duaal leren, projectwerking, …

Zoals je ziet betekent aanwerven van nieuwe werkkrachten zeker niet dat er anderen zullen moeten vertrekken, integendeel. Een goede aanwerving zal net eerder zorgen voor een win-win situatie, waar zowel de nieuwe als duurzame werknemer voordeel van zullen ondervinden.

Als dit allemaal zo mooi klinkt, waarom doet dan niet iedereen dit? En waarom lijkt dit in de praktijk zo een moeilijke oefening?

Benieuwd? Dan nodig ik u graag uit op onze volgende blog aangaande ‘Aanwerving’.

 

Bronnen:

https://www.glassdoor.com/research/why-do-workers-quit/
https://www.xperthractueel.nl/strategisch-personeelsbeleid/redenen-waarom-mensen-organisatie-blijven/
https://www.jobat.be/nl/art/mark-10-redenen-waarom-we-dagelijks-gaan-werken
https://www.tijd.be/netto/loopbaan/10-sectoren-met-het-grootste-personeelsverloop/8929107.html
https://www.rug.nl/hrm-ob/bloggen/waarom-mensen-bij-u-willen-werken-ook-als-ze-het-niet-voor-het-geld-doen-11-12-2018
https://www.securex.be/nl/publicaties/white-papers/personeelsverloop-in-2018

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *