Johan Claus

In onze blogreeks ‘Schakelen in tijden van thuiswerk’ gaat The house of change op zoek naar de reactie van mensen op de uitdagingen die de COVID-19-crisis ons voorschotelt. Johan Claus, life changer bij The house of change is de volgende in de rij.

De wereld is niet langer een dorp!

Gisterenavond, in de zetel, besefte ik dat mijn wereld, en waarschijnlijk ook die van jou, op nog geen 2 maand tijd gigantisch geëvolueerd is. Van “de wereld is een dorp” naar “de wereld is me, my family and I”. Van een wereld waar ik op elk moment, gelijk waar, gelijk wie kan bezoeken, naar een wereld waarin elk fysiek contact met de buitenwereld wordt gelimiteerd. En ik kan je verzekeren dat dat voor “een regel-averse, vrij gevochten knuffelbeer” als ik, geen leuke gedachte is.

Net als mijn vrouw, die ook van thuis uit werkt, zocht ik snel en massaal contact met anderen via alle mogelijke digitale kanalen (Zoom, Teams, Skype, Hangout) om toch geconnecteerd en productief te blijven. Alleen, dit was zo vermoeiend en gaf me geen echte voldoening.

Onze kinderen zochten de oplossing voor het contact via sociale media (facebook, messenger, instagram, snapchat, tiktok) en … onlineshopping. Wilden zij de confrontatie met zichzelf en de nieuwe realiteit nog even uitstellen? Wilden we dat niet allemaal? Ik dacht de oplossing te hebben gevonden in online coaching en deelnames aan tal van werkgroepen. En ja dat gaf een zekere bevrediging en toch …

Na een paar weken merkte ik een verandering, zowel bij mezelf als bij mijn familie, een vertraging … nieuwe gewoonten kwamen om de hoek kijken, oude liefdes werden herontdekt: yoga with Adriene werd vanonder het stof gehaald … het dagelijkse wandelen werd al gauw een uurtje … Fitness Blender deed zijn intrede … de regels van Kingen zijn terug gekend … pauzes tussen de calls door zijn normaal geworden … samen ‘s middags eten is fantastisch … de karaf water staat permanent op het bureau … nieuwe recepten worden uitgewisseld, … Ik leer mijn huisgenoten nog beter kennen (of is het terug?) … ook met de kleine kantjes … Het blijkt een constant spel van aantrekken en afduwen waarbij mij constant spiegels worden voorgehouden en omgekeerd ik spiegels ben voor hen.

Zo lijkt de quarantaine een geschenk, toch? En niet alleen privé maar ook professioneel. Ik stel me meer fundamentele vragen: waar wil ik naartoe met mijn bedrijf? Waar wil ik de komende periode werk van maken? Wat is er al lang op de plank blijven liggen, omdat ik er “geen tijd voor had”? (Een gemakkelijk argument dat nu bijna letterlijk verdwijnt voor de spreekwoordelijke sneeuw voor de zon…) Waar heb ik nood aan? Waar wil ik mijn tijd insteken? Wat geeft me energie? Wat wil ik nog leren? Op welke manier?

And then comes the digitale world to the rescue: Thank you Mr Google voor MindNode (waarmee ik mijn gedachten kan ordenen) en alle mogelijke webinars rond veerkracht in tijden van corona, klanten aantrekken in tijden van corona, social media marketing in tijden van corona, leidinggeven vanop afstand in tijden van corona … Een overvloed aan informatie … Een versnelling die in mijn geval structuur nodig heeft. Anders val ik ten prooi aan de permanente dopamine shots van nieuwe informatie. Anders trap ik in mijn valkuil van het niet afwerken en vooral de valkuil van het niet integreren, het niet eigen maken, het niet verankeren. Dus ja, voor mij mag deze quarantaine precies nog even duren, om me de tijd te geven deze structuur vorm te geven, in te vullen en uit te voeren…

Alleen … ik heb hiervoor mensen nodig, inspiratie van gelijkgestemde zielen, uitdagingen van gedreven partners in crime, … ik wil naar buiten, (nieuwe) mensen ontmoeten …Wie gaat dat dan zijn? Bestaande katalysatoren? Nieuwe wijzen? Ga ik deze terugvinden in de top 10 die ik ga aanduiden? Welke elementen ga ik laten doorwegen in mijn keuze, als ik die al moet maken? Hoe gaan die contacten verlopen? Met of zonder mondmasker? Gaat mijn huidhonger gestild worden? Sta ik trouwens op iemand anders zijn lijst van 10 vrienden?

Hoe ga jij jouw tribe terug opbouwen en uitbreiden? Hoe ga jij je re-integreren in jouw dorp? Wat neem jij mee naar de wereld van morgen? Hoe zal jouw wereld eruit zien … NC (Na Corona)?

Ook verschenen in deze reeks:

Luc Gyselen – Digitaal lesgeven? Dan stop ik ermee!

Nicky Van Belle – Twijfel gerust, maar niet aan jezelf! Vertrouw je WHY. 

Griet Van Looy – Keep calm and hug the process.

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] gerust, maar niet aan jezelf! Vertrouw je WHY.  Griet Van Looy – Keep calm and hug the process. Johan Claus: “De wereld is niet langer een dorp!” Micky Jamin: ‘De start van een nieuwe carrière?” Stefaan Maes: ‘(Online) training, de […]

  2. […] gerust, maar niet aan jezelf! Vertrouw je WHY.  Griet Van Looy – Keep calm and hug the process. Johan Claus: “De wereld is niet langer een dorp!” Micky Jamin: ‘De start van een nieuwe […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *