Zich wendbaar en flexibel opstellen in post-Corona tijden?

Wat een schrikwekkend nieuws, wat een shock, wat een enorme omwenteling, dat virus dat al de aandacht van héél de wereld heeft kunnen opeisen. Iedereen heeft de impact kunnen voelen. Voor de één was het een donderslag bij heldere hemel, bij de ander een mildere aanpassing. Of het nu in je privé leven was of op het werk. Het deed iets met je. Het heeft ons doen inzien dat we zo snel getroffen kunnen zijn. Dat het meteen een grote impact kan hebben op je leven.

Het is niet voor te stellen dat zo’n klein beestje, zomaar ineens alles op stelten kan zetten. Je vrijheid kan beknotten, je gewoontes stoort, je manier van denken gaat beïnvloeden, je manier van handelen gaat wijzigen. Je plannen gaat wijzigen. Dit was ondenkbaar een paar manden geleden. En toch, het is er, ….

Hoe moet het nu verder?

Hoe ziet onze toekomst er nu uit? Wat gaan we doen? Kunnen we nog verder leven op dezelfde manier? Komt die tijd nog terug? Wat is de volgende stap die we kunnen zetten? Allemaal vragen die ons bezighouden. Hoe omgaan met deze verandering?

Ja, inderdaad, verandering is er altijd geweest. We zien het aan de kinderen die groter worden, de veranderende modellen van de auto’s, de bedrijven die verdwijnen en andere die erbij komen met innovatieve ontwikkelingen. Verandering is de enige constante. Toch is deze verandering anders. Wat betekent dit voor ons, onze medewerkers, teams en organisaties? Als je het aan mij vraagt is het antwoord duidelijk “survival of the fittest” waar Charles Darwin het over had. Hij die ontdekte dat enkel zij overleven die het beste zich aan de omgeving aanpassen. We hebben twee zaken nodig. Een ander manier van denken en een andere manier van doen.

Zo zie ik het ook binnen organisaties, teams en bij medewerkers. Er wordt van ons gevraagd dat we ons wendbaarder en flexibeler gaan opstellen.

Hoe kunnen we dit realiseren?

Het staat als een paal boven water dat er nood is aan “goede, excellente” leiders, die hun teams inspireren, een richting aangeven, coachen en duidelijk aangeven wat en wanneer er iets moet gebeuren. Vele eigenschappen komen hier bij te pas. IQ is al lang niet meer voldoende. Het gebruik van EQ, SQ en FQ spelen meer en meer een rol.

Minder nood aan managers, meer nood aan excellente, ondernemende leiders en meer nood aan zelfsturende teams.

Zelfs “high performing teams” waar er vertrouwen is. Waar de medewerkers niet beschikken over een “fixed” maar over “growth mindset”. Waar we met passie en plezier kunnen samenwerken. Waar we onze kwetsbaarheden kunnen delen en waar we betrokken en verantwoordelijk naar resultaten toe kunnen werken. Waar we weten dat we ertoe doen en waar we kunnen bijdragen tot een hoger doel. Waar er plaats is om te leren en  zich te ontwikkelen.

Ten slotte is er ook nood aan een lenig, wendbaar samenwerken. Agile management noemen ze dit. Het is een mindset, een filosofie waar individuen en interactie boven processen staan, waar producten boven documentatie staan. Waar samenwerken met de klant belangrijker is dan contractonderhandelingen. Waar reageren op verandering primeert ten opzichte van plannen volgen.

Dit alles leidt tot organisaties die flexibeler, klantvriendelijker, productiever, innovatiever en efficiënter zijn. We komen dus tot bedrijven waar de output groter is, risico’s gereduceerd zijn en waar inspelen op veranderingen in de markt van alledag is. Er wordt dus meer uit de mensen gehaald. Ondernemerschap floreert, samenwerking tussen afdelingen wordt vanzelfsprekend en teammotivatie en werkplezier stijgt significant.

Kortom, ben ik ervan overtuigd dat dit een werkwijze is die een antwoord geeft hoe om te gaan met verandering en  hoe je “survival of the fittest” concreet kunt toepassen.

 

 


Tina Antonsen is onze begeleider voor de Summerclass: High Performance Teams.

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *